Algemene vragen
Kan ik de temperatuur van het warme water verhogen met CTC-producten?
Absoluut! Al onze producten hebben drie standaardstanden met verschillende watertemperaturen: normale stand, spaarstand en comfortstand. Daarnaast kun je tijdelijk een extra warmwaterfunctie activeren, die je desgewenst ook kunt inroosteren.
Hoe kan ik de warmte in mijn huis verminderen of verhogen met CTC-producten?
De temperatuur van je huis is een belangrijk element om je het comfort te geven dat je wenst. Met behulp van de verwarmingscurve van het huis kunt u gemakkelijk voldoen aan uw temperatuurbehoeften.
Er zijn twee waarden die de temperatuur bepalen, de helling van de curve en de curveaanpassing. De installateur zal je helpen om deze waarden in te stellen. Als je later moet bijstellen, kun je de volgende methode gebruiken:
Als het binnen te koud is:
# Als de buitentemperatuur lager is dan nul graden: verhoog de waarde bij curvehelling een paar graden. Wacht een dag om te zien of verdere aanpassing nodig is.
# Als de buitentemperatuur hoger is dan nul graden: verhoog de waarde van de curveaanpassing met een paar graden. Wacht een dag om te zien of verdere aanpassing nodig is.
Als het binnen te warm is:
# Als de buitentemperatuur lager is dan nul graden: verlaag de waarde bij curveverstelling een paar graden. Wacht een dag om te zien of verdere aanpassing nodig is.
# Als de buitentemperatuur hoger is dan nul graden: verlaag de waarde bij curveaanpassing met een paar graden. Wacht een dag om te zien of verdere aanpassing nodig is.
Translated with DeepL
Ik heb terugkerende alarmen, wat moet ik doen?
Al onze warmtepompen zijn ontworpen voor een betrouwbare werking met een lange levensduur. Als je warmtepomp een alarm geeft, kan dit in sommige gevallen iets zijn dat je zelf kunt repareren. In onze handleidingen vind je informatie over het oplossen van problemen en de juiste maatregelen. Als je geen eigen handleiding hebt, kun je deze vinden op onze verzamelpagina voor handleidingen, zoek op de productnaam in het zoekvak.
Het kan ook zijn dat een installateur moet worden geraadpleegd.
Waar vind ik reserveonderdelen voor CTC-producten?
Bij CTC verkopen we geen losse onderdelen aan particulieren. Neem contact op met uw dealer/installateur voor assistentie.
Waar kan ik nieuwe Ecodesign-etiketten vinden om af te drukken?
De meeste energiegerelateerde producten (waaronder warmtepompen, koelkasten en gloeilampen) moeten een energielabel hebben, zodat consumenten de energie-efficiëntie en andere basisgegevens gemakkelijk kunnen vergelijken. Energielabels zijn wet in de EU. Nieuwe labels kunnen hier worden afgedrukt.
De persoon die mijn product heeft geïnstalleerd is failliet, met wie moet ik contact opnemen?
Op onze website staat een duidelijke kaart met alle installateurs en dealers aangegeven. Typ de naam van je stad in en alle installateurs in de buurt verschijnen.
Kunnen jullie bij CTC me helpen met de installatie van de warmtepomp?
We hebben een groot netwerk van installateurs die je kunnen helpen met de installatie. In totaal hebben we 300 partners in het hele land, van noord tot zuid, die je zullen helpen.
Het is ook de installateur tot wie je je in de eerste plaats moet wenden als je vragen hebt nadat de installatie is voltooid.
Waar kan ik het serienummer van mijn CTC-warmtepomp vinden?
Het serienummer is handig om bij de hand te hebben wanneer je contact opneemt met verzekeringsmaatschappijen, installateurs of ons bij CTC. Waar je het kunt vinden, hangt af van het product dat je hebt.
Kan ik mijn oude houtketel aansluiten op een nieuwe CTC-verwarmingsoplossing?
In verreweg de meeste gevallen is dat prima. We merken dat veel mensen hun oude houtketel willen houden. Niet omdat deze continu gebruikt zal worden met de nieuwe ketel, maar meer als zekerheid voor het geval er iets gebeurt.
Bijvoorbeeld: Als het een koude maand is en de lucht/water warmtepomp niet zoveel energie levert als je wilt, kun je je houtketel gebruiken in plaats van elektriciteit te kopen.
Bij CTC zorgen we ervoor dat deze optie beschikbaar is via verschillende accessoires. De installateur zorgt dan voor een docking systeem zodat de systemen samen kunnen werken.
Er zijn een paar uitzonderingen, maar soms houden de regels van het Zweedse energieagentschap dit tegen. Als de ketel te slecht is, mag deze niet worden gekoppeld aan een nieuw systeem. Als je specifieke vragen hebt over jouw situatie, neem dan contact op met je installateur.
Mijn CTC-product heeft zijn langste tijd gehad - hoe demonteer ik het en zorg ik ervoor dat het op de best mogelijke manier wordt gerecycled?
All heat pumps have parts to be recycled. You can ask your installer for help with this, or you can go to the recycling station yourself. It is important that the pump's refrigerant, compressor oil and electronics are properly recycled. CTC's other products should also be recycled, contact an installer if you are unsure how.
Lucht/waterverwarming
Kan ik een warmtepomp rechtstreeks bij CTC kopen?
Bij CTC hebben we een netwerk van installateurs en dealers die de verkoop voor hun rekening nemen. Je kunt een gratis huisbezoek krijgen en aanbevelingen op maat op basis van je individuele behoeften.
Er is iets mis met mijn warmtepomp, wat moet ik doen?
Als het gaat om service en garantiekwesties, moet je in de eerste plaats met je installateur praten. De installateur is degene die jouw specifieke verwarmingssysteem kent en het beste advies kan geven.
Hoe groot moet mijn warmtepomp zijn?
De juiste maat kiezen is belangrijk voor je tevredenheid en om zoveel mogelijk geld te besparen. Er spelen verschillende factoren mee, zoals de grootte en indeling van je huis, de binnentemperatuur die je wilt en waar je woont.
Wil je weten wat voor jou het beste is? Boek een gratis huisbezoek door een installateur.
Hoeveel kan ik besparen door over te stappen op een warmtepomp?
Er spelen verschillende factoren mee, waaronder je huidige energiesysteem en hoeveel elektriciteit je per jaar verbruikt. Dit wordt natuurlijk gecombineerd met de prijs van elektriciteit.
Hoe bereid ik de grond voor op de installatie van mijn EcoAir lucht/water-warmtepomp?
De warmtepomp moet zo worden geplaatst dat het huis niet wordt beschadigd en het condenswater gemakkelijk in de grond kan weglopen.
Onze handleidingen bevatten eenvoudig te begrijpen instructies om de grond zo goed mogelijk voor te bereiden.
Hoe oud is mijn warmtepomp?
Informatie over de leeftijd van uw CTC-product vindt u in het serienummer. De vier middelste cijfers geven het jaar en de week aan, bijvoorbeeld het product 7310-1304-1212 is gefabriceerd in week 4 van 2013.
En hoe vind je het serienummer? Het bevindt zich op verschillende plaatsen, afhankelijk van het product.
Wat is het verschil tussen de EcoZenith i350 en de EcoZenith i250?
Als ons deze vraag wordt gesteld, stellen we twee tegenvragen: Wat zijn uw warmwaterbehoeften? Wat voor soort verwarmingssysteem heb je? Want dat bepaalt welke optie het meest geschikt is.
De CTC EcoZenith i350 is een binnenmodule met een zeer hoge warmwatercapaciteit. Het product is uitgerust met een wisselklep in plaats van een shuntklep. Eenvoudig gezegd betekent dit dat de waterstroom van de warmtepomp rechtstreeks naar het verwarmingssysteem van het huis gaat of naar de warmwatertank. Dit betekent dat je altijd een zeer hoge warmwatercapaciteit krijgt.
Het product is het meest geschikt voor mensen met een grote behoefte aan warm water en in de meeste verwarmingssystemen op de markt. Als je een kleiner vloerverwarmingssysteem of een éénpijpssysteem hebt, is de CTC EcoZeith i250 geschikter.
CTC EcoZenith i250 is een binnenmodule die werkt met een shuntventiel in plaats van een tandwielventiel. Dit betekent dat het product constant werkt met het watervolume in het accumulatortankje van het product en in het verwarmingssysteem van het huis. Het product produceert warm water met de snelheid van het waterverbruik.
Dit betekent dat het product het meest geschikt is voor mensen met een normale behoefte aan warm water en voor vrijwel alle verwarmingssystemen. Het is ook perfect voor kleinere vloerverwarmingssystemen of huizen met éénpijpssystemen.
Hoe werkt een lucht/water-warmtepomp?
Het slimme van een lucht/water-warmtepomp is dat hij de hernieuwbare zonne-energie in de buitenlucht benut en naar het hydronische verwarmingssysteem in huis stuurt. Op die manier zet de warmtepomp buitenlucht om in warm douchewater en verwarmde radiatoren.
De technologie achter een lucht/water-warmtepomp is geavanceerd en houdt kort gezegd in dat de wetten van de thermodynamica worden opgerekt. De buitenlucht die in de buitenunit van de lucht/water-warmtepomp wordt gezogen, wordt gebruikt om heet gas te maken dat helpt om het water in huis te verwarmen.
Moet ik mijn lucht/water-warmtepomp winterklaar maken?
Temperaturen onder nul en sneeuw stellen extra eisen aan je warmtepomp. Volg onze vijf tips om er zo goed mogelijk voor te zorgen.
1. Controleer de roosters om er zeker van te zijn dat sneeuw of bladeren de luchtopening van de buitenunit niet blokkeren.
2. Zorg ervoor dat sneeuw en ijs niet van het dak van het huis vallen en de warmtepomp raken.
3. Controleer of er zich geen sneeuw ophoopt rond de warmtepomp.
4. Tijdens het ontdooien kan er veel condens- en smeltwater ontstaan. Zorg ervoor dat er zich geen berg ijs onder de warmtepomp vormt.
5. Zorg ervoor dat condens- en smeltwater geen ijsstraat in de tuin vormt waarover je dreigt uit te glijden.
Wat is er zo geweldig aan een warmtepomp?
Het huis en warm water verwarmen met een warmtepomp trekt steeds meer Zweden aan.* De belangrijkste reden voor de toename van warmtepompen is het verlagen van de exploitatiekosten van het huis. Andere redenen zijn dat het handig is en dat het goed is voor het milieu. Vooral degenen die al een houtverwarmingsketel hebben, geven aan dat ze willen overstappen vanwege het gemak.
Overstappen op een warmtepomp kan een besparing opleveren die kan oplopen tot 80 procent in vergelijking met elektriciteit op water of een stookolieketel. Bij ons bij ctc kun je een eenvoudige berekening maken en zien hoeveel je kunt besparen met een warmtepomp van CTC.
*Volgens het Zweedse energieagentschap is het aantal eengezinswoningen met een warmtepomp sinds 2009 met meer dan 50 procent gestegen. Vandaag de dag hebben iets meer dan een miljoen eengezinswoningen ten minste één warmtepomp. Tegelijkertijd is het gebruik van olie voor verwarming de afgelopen tien jaar met meer dan 80% gedaald.
Kan ik elke energiebron op mijn warmtepomp aansluiten?
In principe werkt het altijd. Een warmtepomp van CTC wordt altijd geleverd met een functie die we EnergyFlex noemen, wat betekent dat de klant verschillende warmtebronnen (zonnewarmte, extra tanks, met water beklede kachel en hout-, elektrische-, pellet- en gasketels) op zijn warmtepomp kan aansluiten.
Er zijn enkele uitzonderingen, maar soms maken de regels van het Zweedse Energieagentschap hier een einde aan. Als de oude ketel te slecht is, mag deze niet worden gekoppeld aan een nieuw systeem. Als je specifieke vragen hebt over jouw situatie - neem dan contact op met je installateur.
Hoe verwarm ik mijn zwembad met een warmtepomp?
Vergeleken met het verwarmen van een zwembad met elektrische verwarming, bespaar je met een warmtepomp gemiddeld 65 tot 80% op de verwarmingskosten. Je hoeft alleen maar een warmtewisselaar aan te sluiten die de warmte van de pomp overdraagt aan het zwembad. Je hebt ook een hydronic systeem nodig om het te laten werken.
Meestal wordt geschat dat een warmtepomp met normale afmetingen de temperatuur van het water met ongeveer twee tot drie graden per dag verhoogt. Als je het zwembad wilt verwarmen met je bestaande warmtepomp of van plan bent een nieuwe warmtepomp te installeren, kun je contact opnemen met de dichtstbijzijnde CTC-dealer die je kan helpen met alles, van de dimensionering tot de installatie.
Je kunt hier meer lezen over het verwarmen van het zwembad met een warmtepomp.
Heeft mijn warmtepomp onderhoud nodig?
In de regel heeft de CTC-warmtepomp geen onderhoud nodig. Hij laat het je weten als er iets niet optimaal werkt.
Welk type warmtepomp moet ik kiezen?
Wanneer je gaat investeren in een nieuwe warmtepomp, zijn er een aantal verschillende factoren die van invloed zijn. Bijvoorbeeld welke warmtebron je nu hebt en hoe je verwarmingssysteem eruitziet, waar in het land je woont, hoe groot het huis is, hoe de plattegrond eruitziet en hoeveel elektriciteit je nu verbruikt.
Je kunt altijd contact met ons opnemen als je vragen hebt. We raden je ook aan om met een installateur te praten die je kan helpen met deskundig advies. Het is vooral de installateur met wie je in de toekomst contact zult hebben voor eventuele aanpassingen of nieuwe aankopen die met je warmtepomp te maken hebben.
Bodemverwarming
Hoeveel kost de installatie van aardwarmte?
CTC heeft een groot aantal aardwarmtepompen met verschillende catalogusprijzen en geschikt voor verschillende soorten huishoudens. In totaal zijn er 17 modellen en maten.
Wat de prijs sterk beïnvloedt, zijn de installatiekosten. De kosten voor het boren van de gaten voor de aardwarmtepomp verschillen per gemeente. Het hangt onder andere af van de kwaliteit van het gesteente en of één gat genoeg is of dat je er twee moet boren. Daarom is het goed om contact op te nemen met een installateur om samen jouw specifieke omstandigheden uit te zoeken. Je kunt hier de dichtstbijzijnde installateur vinden.
In hoeveel maten is de CTC GSi aardwarmtepomp verkrijgbaar?
Hij is verkrijgbaar in twee modellen die geschikt zijn voor zowel de gemiddelde woning als iets grotere eigendommen. GSi 12 heeft een vermogensbereik van 2,5 tot 12 kW en GSi 16 heeft een vermogensbereik van 4 tot 16 kW.
Hoe installeer ik aardwarmte?
De installatie van aardwarmte verloopt in verschillende stappen, te beginnen met een melding bij de gemeente. Dan komt een boorbedrijf naar je toe en maakt een boorgat van tussen de 100 en 200 meter diep op je land.
Er worden slangen in het gat gestoken en aangesloten op de buitenmuur van het huis waar de warmte binnenkomt. Sommige huiseigenaren kiezen ervoor om het werk zelf te doen, in dat geval wordt dit afgesproken met de installateur.
Dan wordt de tuin hersteld en begint de installateur met het leggen van leidingen tussen de warmtepomp en de buitenmuur waar de boorslangen binnenkomen.
Een elektricien installeert sensoren en sluit de warmtepomp aan op het elektriciteitscentrum van de villa. Daarna krijg je informatie over het gebruik van je warmtepomp en vul je samen de garantie- en verzekeringspapieren in en registreer je het product.