Warmtepomp — hoeveel u kunt besparen

Warmtepomp — hoeveel u kunt besparen

Een betere zuinigheid is de belangrijkste reden waarom steeds meer mensen kiezen voor warmtepompen. We hebben hier een aantal geschatte prijzen en besparingen in percentage bij benadering gegeven, hoewel dit allemaal afhankelijk is van hoe en waar u woont. 

Het verwarmen van uw huis en van warm water met een warmtepomp is zeer populair. Vele mensen die nieuwe huizen bouwen, kiezen ervoor om direct een warmtepomp te installeren. Eigenaren van oudere huizen hebben de neiging hun oude houtketel te vervangen of een warmtepomp toe te voegen. 

 

Geschatte prijzen voor een warmtepomp

Het installeren van een warmtepomp kost veel, maar meestal is deze in enkele jaren terugbetaald. Bovendien verhoogt ze de waarde van het huis. Als we de berekening maken voor een klein huis met een verwarmingsbehoefte van 20.000 kWh per jaar, zien de investeringskosten er ongeveer zo uit:
  • Bodem/water verwarming: Tussen SEK 100.000 en 200.000, afhankelijk van de diepte van het boorgat.
  • Geothermische verwarming of waterbronverwarming: Ca. SEK 130.000.
  • Lucht/water warmtepomp: Ca. SEK 120.000.
  • Afvoerlucht warmtepomp: Ca. SEK 80.000.
  • Lucht/lucht warmtepomp: Ca. SEK 30.000.

 

De energieberekening is uniek voor uw huis

Het is onmogelijk om precies te zeggen hoeveel u bespaart op een warmtepomp, hoewel u dit kunt berekenen om ongeveer een beeld te krijgen.

Neem contact op met uw lokale CTC-dealer voor een juiste energieberekening. De dealer brengt een bezoek aan huis en beoordeelt de omstandigheden.
 
Alles speelt een rol: De grootte en isolatie van het huis en uw behoeften op het gebied van verwarming en water. Hoeveel mensen nemen een douche? Bent u van plan uit te breiden? Misschien is het een groot fabrieksgebouw?

Het land, het perceel, het klimaat en de afstand tot de dichtstbijzijnde buren zijn ook relevant. Op basis van al deze informatie kan de dealer, soms met de ondersteuning van CTC, precies berekenen wat u moet weten. Maak u dus geen zorgen, want u hoeft de pomp niet zelf te kiezen. 

 

Bodem/water verwarming biedt de grootste besparingen

Het is natuurlijk wel goed om te weten wat in het algemeen van toepassing is. Het Zweedse energieagentschap heeft cijfers berekend op basis van de veronderstelling dat u overstapt van energie op waterbasis of een ketel op oliebasis:

* Bodem/water, geothermische en waterbron warmtepompen bieden de meeste besparingen: Ongeveer 70-75 procent, soms tot 85 procent. Dit omvat zowel verwarming als warm water.

* Gemiddeld zorgen lucht-water warmtepompen voor ongeveer 50 procent minder kosten voor verwarming en warm water.

Lucht/lucht warmtepompen zorgen voor een besparing op verwarmingskosten van 30-50 procent, warm water niet inbegrepen.
 

Een miljoen huizen met warmtepompen

Volgens het Zweedse energieagentschap hebben net iets meer dan een miljoen huizen ten minste één warmtepomp. In 300.000 huizen is geothermische verwarming geïnstalleerd, en in ongeveer hetzelfde aantal huizen een lucht-lucht warmtepomp. Geothermische verwarming en waterbron verwarming zijn echter ook populair. Volgens de brancheorganisatie Svenska Kyl & Värmepumpsföreningen (SKVP) zijn de economische redenen het belangrijkst. Twee andere redenen zijn het gemak en het milieu. Dit geldt met name voor mensen die een houtketel hebben en het op prijs stellen om geen hout te moeten verwerken.

 

Lagere CO2-uitstoot

Met de individuele testberekening van CTC kunt u bij benadering zien hoeveel u kunt besparen met een warmtepomp. Maar u profiteert ook van een milieuvoordeel. Voor elke 10.000 kWh die u bespaart op elektriciteit, verlaagt u uw CO2-uitstoot met 1600 kg. Dat is het equivalent van 1600 kilometer per jaar met het vliegtuig of 990 kilometer per jaar met de auto.

Als huiseigenaar kan het soms moeilijk zijn om te weten welk verwarmingssysteem het beste is voor uw huis. Als u verwarming op waterbasis hebt, is een warmtepomp van CTC een goede optie. Bovendien verhoogt een moderne warmtepomp de waarde van een huis.

Met een jaarlijks energieverbruik van 30.000 kWh is de warmtepomp na enkele jaren afbetaald. Wanneer de lening is afbetaald, werkt de warmtepomp vele jaren tegen lage bedrijfskosten. 

De producten passen zich automatisch aan het huis en de warmtebehoefte aan. De eerste stap naar een goedkopere verwarming van uw huis is een gratis thuisbezoek van een installateur boeken. Zij helpen u bij alles, van inspectie en offertes tot installatie en bediening.

 

Met de individuele testberekening van CTC kunt u bij benadering zien hoeveel u kunt besparen met een warmtepomp. Maar u profiteert ook van een milieuvoordeel.

Gepubliceerd: 2023-05-20