Verschillen tussen bodem/water warmtepompen en lucht/water-warmtepompen

Verschillen tussen bodem/water warmtepompen en lucht/water-warmtepompen

Lucht/water-warmtepomp of bodem/water warmtepomp? We zullen kort de verschillen tussen beide bespreken.

  • De lucht/water-warmtepomp heeft een module aan de buitenkant van het huis die energie uit de buitenlucht haalt. In dit geval hebt u zowel een buitenmodule als een binnenhuismodule nodig. Boren of graven is echter niet nodig. De pomp levert volledig vermogen tot -20 graden.

    Het buitentoestel vereist minimaal onderhoud, maar het is belangrijk dat de lucht er ongehinderd omheen kan circuleren. De prijs van het installeren is lager dan voor de bodem/water verwarming. Als meer vermogen nodig is, kunnen meerdere pompen parallel worden gebruikt. 

  • De bodem/water verwarming haalt energie uit rots, ongeveer 200 meter lager via een geboord energiegat. Deze produceert veel energie en werkt goed in de noordelijke delen van Zweden. Hij werkt  bijvoorbeeld niet zo goed op Gotland en andere gebieden met lagere grondwaterniveaus en kalkrots. Voor boren is toestemming van de gemeente vereist. 

"Een algemeen kenmerk van warmtepompen is dat de energie hernieuwbaar is en dat ze uw verwarmingskosten aanzienlijk kunnen verlagen. Het enige effect op het milieu is onder andere de elektriciteit die nodig is om de compressor en circulatiepompen te laten draaien," aldus Peter Lydén, warmtepompexpert van CTC.

Hoe weet ik welke voor mij geschikt is?

"Verschillende opties kunnen "juist" zijn voor dezelfde huizen, en het hangt af van factoren zoals waar u woont, de omstandigheden van het perceel, de rotsbodem en meer. Het hangt ook af van uw huidige verwarmingsoplossing. Als u bijvoorbeeld een dure verwarmingsoplossing hebt, kan bodem/water verwarming van de zich snel terugbetalen, zelfs als u moet graven. Het esthetische aspect kan ook van belang zijn om te bepalen of u een buitenmodule wilt of niet."

Tips bij het uitkiezen van een offerte?

"Het is belangrijk om niet alleen na te denken over de installatiekosten, maar ook om vooruit te kijken en de investering in de loop van de tijd in overweging te nemen," zegt Peter.

Wat voor hulp kan ik krijgen bij het maken van een keuze?

"Bij CTC hebben we een netwerk van installateurs en dealers om de verkoop te beheren. In totaal hebben we 300 partners in het hele land die u graag adviseren. U kunt gratis een bezoek aan huis krijgen en een persoonlijke aanbeveling op basis van uw individuele behoeften. U ziet duidelijk welke opties beschikbaar zijn, wat ze kosten en waarmee u op de lange termijn het meeste geld kunt besparen."

Geïnteresseerd in een kostenberekening?

Neem contact op met een CTC-partner en boek een gratis bezoek aan huis. U ontvangt een aanbeveling over welke warmtepomp geschikt is voor uw huis. De prijs varieert afhankelijk van het model en de installatie.

Gepubliceerd: 2019-05-14