Tien slimme en eenvoudige energiebesparende tips voor elke dag

Tien slimme en eenvoudige energiebesparende tips voor elke dag

Het besparen van elektriciteit en energie hoeft niet moeilijk te zijn. Eenvoudige veranderingen kunnen een groot verschil maken voor uw portemonnee en het milieu. We hebben een lijst gemaakt van tien eenvoudige manieren om energie te besparen.  

1. Verlaag uw binnentemperatuur met één graad en plaats een extra jumper

Wist u dat een verlaging van de binnentemperatuur met één graad het energieverbruik met vijf procent vermindert? Dit is een fluitje van een cent!

2. Dicht ramen en deuren af

Een groot deel van de warmte gaat verloren door ramen en deuren. Als u in een iets ouder huis woont, kunnen ramen tot wel een kwart van het warmteverlies uitmaken. Zorg er dus voor dat de ramen en deuren goed zijn afgedicht. Een nieuwe afdichtstrip kost niet veel en kan een groot verschil maken.

3. Verlaag de temperatuur wanneer u weggaat

Neem 15 minuten de tijd voordat u weggaat om de temperatuur van uw radiatoren of vloerverwarming te verlagen. Het is tenslotte niet nodig om uw huis warm en gezellig te houden als u er niet bent. En vergeet niet de handdoekdroger in de badkamer uit te schakelen als u er een hebt — dit is een echte energievreter.

4. Denk na over waar u uw meubels neerzet

Plaats uw bank of ander groot meubel niet voor uw radiatoren, omdat dit voorkomt dat de warmte zich door de kamer verspreidt. Het ophangen van gordijnen is goed om warmte vast te houden en te voorkomen dat er koude lucht naar binnen komt, maar ze mogen niet voor de radiatoren worden opgehangen.

5. Schakel over op LED-lampen

LED-lampen gebruiken slechts een fractie van de elektriciteit die wordt gebruikt door een standaard gloeilamp of TL-lamp. Overstappen op LED's is dus goed voor zowel uw portemonnee als het milieu. Vergeet ook niet dat u het energieverbruik kunt verlagen door een dimmer te gebruiken en de verlichting uit te schakelen wanneer u een kamer verlaat.

6. Slimmer douchen

Een snellere douche vermindert het energieverbruik, dus probeer er een gewoonte van te maken. U hoeft tenslotte niet meer dan vijf minuten te douchen, toch? Een waterefficiënte douchekop bespaart ook warm water.

7. Gebruik het eco-programma van uw vaatwasmachine

U kunt ervan uitgaan dat het wassen van vaat in een vaatwasmachine minder energie verbruikt dan wassen met de hand. En het is nog beter als u kiest voor het eco-programma van de machine. Het duurt iets langer, kan de moeite lonen.

8. Volg de juiste wasinstructies en hang uw kleding op

De temperatuur op het wasetiket van een kledingstuk is de maximumtemperatuur waarop het kledingstuk kan worden gewassen. Dit is geen aanbeveling zoals vele mensen denken. Er is veel energie nodig om water te verwarmen, dus kies een zo laag mogelijke wastemperatuur. Soms wassen we ook kledingstukken die eigenlijk gewoon moesten worden opgefrist. Hoe mooi zijn kledingsstukken die in plaats van ze te wassen zijn opgehangen om te verluchten? 

9. Sla de stand-bymodus over op elektrische apparaten

Een van de verborgen energievreters in huis is de ‘stand-bymodus’, die steeds gangbaarder wordt voor diverse apparaten. Deze tussenmodus, noch aan noch uit, verbruikt ongeveer 500 kWh in een doorsnee huishouden. Schakel in plaats daarvan uw huishoudelijke elektronica goed uit en bespaar geld en energie.

10. Stap over op een moderne warmtepomp

Met een moderne warmtepomp bespaart u veel energie in uw woning. U kunt bijvoorbeeld de verwarmingskosten met wel 85 procent verlagen als u overschakelt van directe elektrische verwarming naar een bodem/water warmtepomp. Houd er rekening mee dat u ook een verwarmingssysteem op waterbasis moet installeren als dit niet beschikbaar is in de woning.

Lees hier meer over warmtepompen >>

Bij CTC proberen we bij alles wat we doen rekening te houden met energie en werken we onvermoeibaar aan de ontwikkeling van producten die zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. Lees meer over de manier waarop wij denken over milieu en kwaliteit.    

 

Gepubliceerd: 2022-12-08