Poster

"Het is handig om geothermische verwarming te hebben"

"De warmtepomp zorgt voor zichzelf en ik ben zeer tevreden, zegt Robin Linnér. 

Robin Linnér en zijn partner Isabelle Andersson zijn onlangs in hun huis in het Småland-bos getrokken. Het huis is na twee jaar hard werken bijna klaar. Hij is gewend om hout te verbranden.
Bij de Linnérs heeft het bos al tientallen jaren bijgedragen aan de verwarming van hun huizen. Maar dat is niet meer het geval. 

"Het is gemak dat ons heeft beïnvloed om voor geothermische verwarming te kiezen. Hout moet worden gehakt, gedroogd en gespleten, maar de warmtepomp zorgt voor zichzelf, legt Robin Linnér uit.

De ouders van Robin wonen op het naastgelegen terrein en hebben ook geïnvesteerd in een warmtepomp. 
"Ik dacht al lange tijd dat ik toch nog een houtketel zou hebben, als aanvulling op de warmtepomp. Het is lastig om met oude gewoonten te breken. 

De warmtepomp, een CTC GSi, werkt nu elf maanden zonder problemen.

"Geen enkele foutmelding. Hij blijft gewoon doorgaan. Ik ben erg tevreden."

Robin Linnér

Veel voordelen met geothermische verwarming

Een geothermische warmtepomp verwarmt een huis of woning door gebruik te maken van zonne-energie die in de grond is opgeslagen. Geothermische verwarming biedt talrijke voordelen. Het is niet alleen een milieuvriendelijke verwarmingsmethode, maar ook veilig en efficiënt en er hoeft niet geboord te worden op uw terrein. 
 
In plaats daarvan wordt een zogenaamde verzamelslang in de grond gelegd op een diepte van één meter. De lengte van de lus is onder andere afhankelijk van de grootte en locatie van het huis; maar u kunt uitgaan van zo'n 200 tot 500 meter.

Robin en Isabelle kozen voor een CTC GSi 12. Het toerental wordt geregeld, wat betekent dat het apparaat zich gedurende het jaar automatisch aanpast aan de warmtebehoeften van het huis. CTC GSi heeft een seasonal coefficient of performance (SCOP) van 5,5, wat betekent dat hij in een jaar meer dan vijf keer de hoeveelheid energie afgeeft dan hij verbruikt.
 
 
Veel voordelen met geothermische verwarming

Gepubliceerd: 2020-02-19