Bevriest het buitengedeelte van de lucht/water warmtepomp in de winter? Vijf eenvoudige tips

Bevriest het buitengedeelte van de lucht/water warmtepomp in de winter? Vijf eenvoudige tips

Het buitengedeelte van uw lucht/water warmtepomp is tegen heel wat bestand. Maar als de wind, regen, ijs en sneeuw toeslaan in de winter, heeft het misschien wat hulp nodig. Hier zijn vijf antivriestips om uw warmtepomp winterbestendig te maken. 

Als u uw lucht/water-warmtepomp extra goed verzorgt wanneer er veel sneeuw is, werkt deze niet alleen goed, maar zelfs optimaal. 

1. Controleer de grilles

Controleer regelmatig zowel de voor- als de achtergrille op het buitengedeelte van de warmtepomp. Maak het regelmatig schoon en zorg ervoor dat er geen bladeren of sneeuw zijn die de luchttoevoer blokkeren. Wees extra alert na sterke wind en zware sneeuwval.

2. Verwijder sneeuw en ijs van het dak

Vallende sneeuw en ijs kunnen het buitengedeelte van de warmtepomp beschadigen. Zorg er dus voor dat u indien nodig ook sneeuw en ijs van het dak verwijdert.

3. Verwijder sneeuw rond de warmtepomp

Zorg ervoor dat er zich geen sneeuw ophoopt rond de warmtepomp — deze moet vrij zijn om optimaal te kunnen werken. Als er veel sneeuw is, moet u mogelijk het gebied rondom de pomp vrijmaken. 

Hoe u uw warmtepomp in de herfst kunt onderhouden

4. Voer condensatie en gesmolten sneeuw en ijs af om bevriezing te voorkomen

Wanneer de sneeuw smelt en het ijs ontdooit, ontstaat er veel condens — tot 50 liter per dag. De eenvoudigste manier om met water uit het buitengedeelte van de lucht/water warmtepomp om te gaan, is door een afvoerbak te plaatsen die naar de oppervlaktewaterafvoer leidt.
 
Als het niet mogelijk is om een bak te installeren of als er geen afvoer is, kan het water op een andere manier worden weggeleid om te voorkomen dat er zich ijs ophoopt onder de warmtepomp. Als er zich teveel ijs ophoopt, kan de pomp bevriezen en beschadigd raken. 
 

5. Leid water weg van de funderingen van het huis

Zorg er ten slotte voor dat het water niet naar de funderingen van het huis wordt geleid, omdat dit vochtschade aan het huis kan veroorzaken. 
 

Gepubliceerd: 2022-11-30

Bijgewerkt: 2024-01-30