De energie van het meer verwarmt de huurappartementen
De nabijheid van het Kolstorpevattnet-meer biedt een belangrijk voordeel: gratis energie.
"Het werkt perfect", zegt Rune Falck, eigenaar van het gebouw.
Hällvadsholm is een klein stadje in de provincie Bohuslän — zo klein dat u verbaasd zou zijn om er een wijk met huurappartementen te vinden. Maar een dergelijke wijk bestaat inderdaad, met hoge houten huizen van twee verdiepingen met hun eigen tuinpercelen.
De locatie is niet alleen idyllisch, de nabijheid van het Kolstorpevattnet-meer biedt nog een ander voordeel: toegang tot gratis energie.
Deze zone bestaat uit drie gebouwen van twee verdiepingen met in totaal 36 appartementen. Vässjebostäder is eigenaar van de gebouwen. Rune Falck is de eigenaar van de gebouwen:
“De wijk werd in 1990 opgericht. Anderhalf jaar geleden besloten we het verwarmingssysteem met warmtepompen van Thermia te vervangen, omdat het verouderd was," zegt Rune Falck.
Na een paar jaar werking waren de ervaringen alleen maar positief.
“Eerlijk gezegd hoef je niet vaak naar de ketelruimte te gaan. Ik kan me geen enkel alarm herinneren sinds de installatie. De pomp voor meerwater werkte echter niet omdat ze te klein was. Ze werd vervangen en alles werkt nu perfect," zegt Rune Falck.
“Eerlijk gezegd hoef je niet vaak naar de ketelruimte te gaan. Ik kan me geen enkel alarm herinneren sinds de installatie.”
3000 meter leidingen op de bodem van het meer
Jörgen Hagberg van het HVAC-bedrijf Hagbergs VVS installeerde het waterbron verwarmingssysteem van CTC.
“Het meer is ideaal voor het verwarmen van waterbronnen. Het bevat ongeveer 3000 meter leidingen op verschillende diepten, van 3 tot 12 meter. In de winter is de temperatuur nooit lager dan +4 graden."
De gemeenschappelijke ketelruimte bevat drie CTC EcoPart-warmtepompen, twee CTC EcoLogic-regelaars en twee CTC EcoZenith 510-buffertanks. Eén regeleenheid regelt één warmtepomp die de teruggewonnen lucht uit de appartementen verwerkt.
Wilt u meer weten over warmtepompen? Lees onze gids over verwarmingssystemen en warmtepompen.
“Het meer is ideaal voor het verwarmen van waterbronnen. In de winter is de temperatuur nooit lager dan +4 graden."
Gepubliceerd: 2017-02-16