Het mysterie van de CTC-naam

Het mysterie van de CTC-naam

Als je CTC googelt, komt de naam van de namen Celsius, Tellander en Clarin. Maar klopt dat wel? En was er wel een man die Clarin heette? Misschien wel, maar er is ook een andere theorie waarom CTC zo heet.

Volvo, de dochter van de disponent en het CTC-boek

Gunnar Tellander, die CTC in 1923 oprichtte, bewoog zich in de kringen van ondernemers die vaak Latijn gebruikten in hun bedrijfsnamen, zoals Eminent ("Opvallen" of "Ik sta op") en Volvo ("Ik rol"). Daarom denken velen dat het waarschijnlijk is dat hij die trend volgde.

Gunnar Tellander stierf in 1930, maar iemand die nauw met hem samenwerkte was CTC's eerste manager in Ljungby, Helge Andrén. Andrén werkte al in de jaren 1920 bij CTC in Göteborg en toen zijn dochter Gunilla Grahm in 2013 CTC in Ljungby bezocht, zei ze dat ze haar vader vaak had horen uitleggen dat het een Latijnse zin was waaraan het bedrijf zijn naam te danken had. De zin was Cum Tentatione Corrigendi, wat Met de verleiding om te veranderen betekent. Tellanders eigen motto was Verdere Ontwikkeling van Technologie en Functie, en misschien wilde hij iets kiezen dat bij zijn visie paste. 

Een ander argument dat de theorie versterkt, is CTC's boek uit 1948, History of Heating and Heating Technology 1923-1948. Hierin komt de zin opnieuw voor. Een reizende staf van ingenieurs, reizigers en servicemensen is altijd aan het werk voor CTC - Cum Tentatione Corrigendi - voor verdere verbetering, aldus het boek.

Celsius, Tellander, Clarin

De meer officiële verklaring voor vele jaren is echter dat CTC drie initialen zijn, Celsius, Tellander en Clarin. Het is onduidelijk wanneer deze verklaring is bedacht, maar de eerste C zou dan staan voor Celsius, wat de naam was van een bedrijf dat Tellander in 1907 had opgericht. De T zou staan voor Gunnar Tellander zelf en de laatste C zou staan voor een medeoprichter, Clarin. Het is niet bekend of er een persoon met de naam Clarin in de buurt van Tellander was, maar het kan een financier zijn geweest.

Een verhaal dat de ronde doet bij CTC is dat de Latijnse woorden Tentatione en Corrigendi moeilijk uit te spreken waren. Daarom werd besloten dat de officiële uitleg van waar CTC voor stond Celsius, Tellander, Clarin zou zijn. Dat was makkelijker.

Hoe dat afliep, en welke van de twee verklaringen correct is, zullen we waarschijnlijk nooit zeker weten. Maar de zin With the allure to change past in ieder geval goed bij CTC's 100 jaar innovatie op het gebied van verwarming, voor Zweedse en buitenlandse huishoudens.

Gepubliceerd: 2023-02-08