"De energietransitie in Europa biedt grote kansen"

"De energietransitie in Europa biedt grote kansen"

Een gezonde en succesvolle honderdjarige. Zo omschrijft CEO Helene Richmond de jubilaris van CTC. Nu kijkt ze naar de toekomst, waar ze alleen maar kansen ziet.

- CTC heeft altijd al een verschil gemaakt, zowel voor de huizen van mensen als voor de maatschappij en het klimaat. In de toekomst zullen we een nog groter verschil maken. De ontwikkeling die we nu in Europa zien, waar verwarming met fossiele brandstoffen wordt vervangen door warmtepompen, is uniek en het is geweldig dat CTC deel uitmaakt van die reis," zegt ze. 

Klein land slimheid

Helene Richmond kwam in 2019 bij CTC. Toen ze de geschiedenis van CTC las, was ze onder de indruk van alle innovaties en ideeën die door de jaren heen zijn ontstaan en hoe CTC altijd de manier waarop het de huizen van mensen verwarmt, heeft willen verbeteren.

- Er is hier een ongelooflijke hoeveelheid expertise, ervaring en kleinstedelijke slimheid. De ziel van het bedrijf is om dingen goed te doen en elkaar te helpen. De kracht van de werknemers is ongelooflijk," zegt ze. 

Die kracht en vindingrijkheid leidden onder andere tot een belangrijke beslissing aan het eind van de jaren negentig, toen CTC serieus warmtepompen ging produceren, nadat vele decennia lang olieboilers de boventoon hadden gevoerd. CTC lanceerde al vroeg de allereerste lucht/water-warmtepomp in Zweden en werd een leider in de technologische verschuiving van olieketels naar warmtepompen. 

- Het was een moedige en noodzakelijke stap. In plaats van weg te kwijnen met de olieboiler, durfden ze buiten de gebaande paden te denken en te investeren in iets dat in veel opzichten veel duurzamer is gebleken," zegt Helene Richmond.

Unieke situatie in Europa - 30 jaar na Zweden

Nu, vele jaren later, bevindt Europa zich in dezelfde fase als Zweden in de jaren 1990. Nadat we ons eerst hadden gericht op het vervangen van kolen en olie door aardgas, heeft de realiteit ons ingehaald en weet Europa nu dat aardgas ook niet duurzaam is. 

- De technologische verschuiving en energietransitie die we in Europa zien is ongekend, bijna explosief," zegt Helene. 

- Zweden loopt voorop op het gebied van klimaatslimme woningverwarming en CTC is een van de toonaangevende spelers in Zweden. We hebben de producten en zetten nieuwe stappen in Europa, wat betekent dat we voor veel meer mensen een verschil maken, maar bovenal helpen we een duurzame toekomst te creëren," vervolgt ze.

"Over drie jaar zijn we twee keer zo groot als nu"

Helene Richmond, CEO

Sterke groei en positieve uitdagingen

De kansen in Europa brengen ook uitdagingen met zich mee. CTC maakt momenteel een sterke groei door, die nog sterker zou moeten worden. Dit vraagt om hogere productiesnelheden, meer medewerkers en nieuwe eisen aan onderaannemers. Het vraagt dus veel van CTC, haar eigenaar NIBE en het management team.  

- Over drie jaar zijn we twee keer zo groot als nu. Maar we zullen samen duurzaam groeien, stap voor stap. Mijn baan als CEO van CTC is de leukste die er is met de kansen die we zien en de fase waarin we ons nu bevinden. Dus de uitdagingen waar we voor staan zullen alleen maar positief zijn," zegt Helene Richmond.

 

 

Het naburige onroerend goed dat CTC kocht bij zijn hoofdkantoor in Ljungby. Het zal binnenkort de productieruimte verdubbelen.

Gepubliceerd: 2023-02-08