7 baanbrekende innovaties door de jaren heen
Sinds de oprichting in 1923 heeft CTC er voortdurend naar gestreefd om slimme oplossingen te vinden die het leven van mensen gemakkelijker en handiger kunnen maken. Honderden ideeën zijn getest, ontwikkeld en verfijnd. Hier zijn de 7 innovaties die door de jaren heen het meest hebben betekend voor CTC en haar klanten.
1. Het verwarmingselement dat een revolutie teweegbracht in Zweedse huishoudens
In 1926 vond CTC-oprichter en CEO Gunnar Tellander een compleet nieuw type verwarmingsspiraal uit die een nieuwe manier bood om warm water te krijgen. Het cruciale onderdeel waren spiraalvormig gesponnen koperen buizen, waarin leidingwater werd gemaakt.
Het verwarmen van water in een boiler met behulp van een batterij had verschillende voordelen. Ten eerste zorgde het ervoor dat het warme water altijd vers was als het eruit kwam. Voorheen werd water verwarmd in een vat waar het bleef staan om te bederven. Andere voordelen waren dat er maar één warmtebron nodig was om zowel warm water als sanitair warm water te verwarmen. De verwarmingsbatterij was ook zeer veerkrachtig en duurzaam. De uitvinding was een groot succes voor CTC en legde de basis voor de toekomst.
In de jaren 1930 ontwikkelde CTC het systeem zo dat de verwarmingsbatterij kon worden geïntegreerd in de verwarmingsketel in huis. Dit betekende dat één enkel product zowel het huis kon verwarmen als warm water kon produceren. De nieuwe geïntegreerde ketels van CTC werden dominant in de daaropvolgende decennia en een groene CTC-ketel, gestookt op cokes, hout of olie, was lange tijd standaard in nieuwe woningen.
2. De dubbele boiler
In de jaren 1950 werd olie een populair alternatief voor verwarming. Het was goedkoper dan cokes en hout, en ook handiger omdat je de ketel niet elke dag handmatig hoefde te "voeden". In het begin konden CTC-ketels worden omgebouwd van hout naar olie of omgekeerd, maar in de jaren 1960 werden zogenaamde dubbele ketels ontwikkeld, met aparte vuren voor elke soort brandstof. De oliebrander kon dan altijd op zijn plaats blijven en met een schakelaar worden gestart. Dit was voor velen een welkome innovatie.
3. De Ljungberg-kanalen
In 1968 ontwikkelde CTC-medewerker en uitvinder BG Ljungberg een nieuw plaatstalen profiel dat zogenaamde kanalen vormde voor de warmte in de ketels. Aangezien een ketel grotendeels bestaat uit het overbrengen van warmte naar het ketelwater, in wat het naverbrandingsoppervlak wordt genoemd, is het belangrijk dat de overdracht zo slim mogelijk verloopt. De nieuwe gestandaardiseerde kanalen van Ljungberg in de vorm van plaatstalen profielen waren een grote verbetering.
Enerzijds vereisten ze een minimum aan laswerk, maar ze maakten het ook gemakkelijk om de afwerkingsoppervlakken van de ketel aan te passen aan verschillende capaciteiten en behoeften. Na grondige tests in de laboratoria van CTC werden de Ljungberg-kanalen standaard in de meeste producten omdat ze de ketels rendabeler en compacter maakten.
4. Eerste ketel met ecolabel
Een andere belangrijke mijlpaal op het gebied van olieketels was het model CTC 1100, dat in 1992 werd gelanceerd op de Stockholm Plumbing Fair. De CTC 1100 was veel compacter en milieuvriendelijker dan eerdere ketels, met een warmtewisselaar voor warmwaterbereiding. De ketel werd erg populair en het product werd als eerste in Zweden gecertificeerd met het Nordic Ecolabel.
5. De eerste warmtepompen in Zweden
CTC ontwikkelde zijn eerste warmtepompen al vroeg. De eerste luchtafvoerwarmtepomp werd al in 1981 op de markt gebracht. In 1985 bracht CTC als eerste in Zweden een lucht/water-warmtepomp op de markt met de nieuwe CTC Rebell. In de jaren 90 nam de belangstelling voor warmtepompen echter af toen de olieprijs kelderde, maar CTC was de pionier op het gebied van warmtepompen.
6. Intercooler
In het eerste deel van de jaren 2000 maakte CTC een beslissende keuze voor de toekomst, toen het besloot over te stappen van olieketels en fossiele verwarming naar warmtepompen. Er werd toen een partnerschap aangegaan met warmtepompspecialist Mekaterm. De eerste die in de fabriek in Ljungby werd geproduceerd, was een serie bergwarmtepompen (CTC EcoHeat). CTC had een sterke wens om het rendement van de warmtepompen te verhogen en Hans Ljung van Mekaterm kwam met het idee om de koeling te integreren in de al bestaande verdamperwisselaar. Hij diende een patentaanvraag in, die in 2004 werd toegekend. Tests toonden een duidelijke verbetering van de prestaties en de technologie werd geïntroduceerd op alle bergwarmtepompen van CTC. Het systeem werd gelanceerd onder de naam Intercooler.
7. Unieke CTC EnergyFlex
Sinds de grote doorbraak van CTC in het begin van de jaren 2000 zijn er verschillende vorderingen gemaakt in de ontwikkeling van efficiënte warmtepompen. Misschien wel de grootste innovatie is de unieke EnergyFlex. De basis van EnergyFlex is een CTC-warmtepomp, maar EnergyFlex maakt het vervolgens eenvoudig voor de klant om de overgrote meerderheid van warmtegerelateerde apparatuur kosteneffectief aan te sluiten op één systeem. Denk hierbij aan zonneverwarming, extra tanks, kachels, hout-, elektrische en pelletketels, zwembaden enzovoort. EnergyFlex is nu standaard op alle CTC-warmtepompen en binnenmodules.
Gepubliceerd: 2023-02-08