Drie veelvoorkomende fabels over bodem/water verwarming

Drie veelvoorkomende fabels over bodem/water verwarming

Kun je in een boorgat zonder warmte komen te zitten? Er zijn een aantal fabels over bodem/water verwarming die we hier zullen ontzenuwen. 

Fabel nr. 1: Bodem/water verwarming kan opraken

De energie van de bodem/water warmtepomp bestaat uit zonne-energie die in de grond wordt opgeslagen, een milieuvriendelijke energiebron. Een veel voorkomende misvatting is dat de warmte uit de bodem/water kan weglopen, vooral als er in dezelfde buurt meerdere boorgaten worden gemaakt voor bodem/water verwarming.

Dit is niet het geval. Zolang uw bodem/water verwarmingssysteem de juiste afmetingen heeft, blijft het boorgat warmte leveren zolang u dat wilt. Het opladen vindt plaats vanaf het oppervlak, wanneer de zon het opwarmt en van onderen, wat de bodem/water verwarming wordt genoemd.

Het is het beste om te onthouden dat de boorgaten niet te dicht bij elkaar moeten liggen, omdat ze van elkaar vermogen kunnen onttrekken. Eén regel is dat er ten minste 20 meter tussen elk gat moet zijn.

Fabel nr. 2: Het duurt lang om te boren voor de bodem/water verwarming

Gewoonlijk duurt het ongeveer een dag om bij normale omstandigheden een gemiddeld boorgat te boren. Dit wordt gewoonlijk gevolgd door enige graafwerkzaamheden, demontage van de (eventuele) bestaande ketel en installatie van een nieuwe warmtepomp. De verwarming in uw huis hoeft vaak maar enkele uren te worden uitgeschakeld.

Zijn er uitzonderingen? Ja, de diepte van het boorgat bepaalt bijvoorbeeld de omvang van de werkzaamheden. Hoe efficiënter de pomp, hoe dieper het boorgat; uw installateur kan u hierover meer vertellen wanneer de boorwerkzaamheden voor uw huis bespreekt.

Hier leest u hoe u de bodem/water verwarming in uw huis installeert

Fabel nr. 3: Boren voor bodem/water verwarming vernielt de tuin

Voor boorgaten voor bodem/water verwarming geen groot gebied op uw terrein nodig — de meeste boorgaten hebben een diameter van 115-140 millimeter. De boorinstallatie die wordt gebruikt, moet echter door de tuin worden getransporteerd en voor het boren zelf worden ingesteld.

Plan samen met uw installateur van tevoren een goede route door de tuin naar het boorgat en bepaal waar het gat moet worden geplaatst. Een grondplaat kan het gazon of de bloembedden beschermen tegen schade. De gevel van het huis kan worden beschermd met een dekzeil om spatten te voorkomen.

Wanneer de werkzaamheden zijn voltooid, zijn er meestal slechts kleine sporen, zoals afdrukken in het gras en wat modderslib rond het boorgat zelf. Een van de adviezen is om vooraf in de offerte aan te geven wie verantwoordelijk is voor het herstellen van de tuin, d.w.z. u of het graafbedrijf.

 

Uw gids voor bodem/water verwarming — feiten, tips en advies voordat u een beslissing neemt

Gepubliceerd: 2023-01-26