Waarom warmtepompen thuis steeds populairder worden

Waarom warmtepompen thuis steeds populairder worden

2017-12-11

Niets verwarmt zo goed als een zuiver geweten. Het feit dat een warmtepomp eco-vriendelijk is, is slechts de op een na meest voorkomende reden dat ze worden gekocht. De belangrijkste reden is dat ze zuiniger zijn.

Verwarming van huizen en warm water met een warmtepomp worden steeds populairder in Zweden. Volgens de huidige statistieken van het Zweedse Energieagentschap is het aantal eengezinswoningen met een warmtepomp sinds 2009 met meer dan 50 procent toegenomen. Tegenwoordig hebben meer dan een miljoen eengezinswoningen ten minste één warmtepomp.

De toename is te wijten aan het feit dat veel nieuw gebouwde huizen warmtepompen hebben geïnstalleerd en dat bestaande huizen met andere verwarmingsmethoden veranderen in of aanvullen met warmtepompen. In de afgelopen tien jaar is het gebruik van stookolie voor verwarming met meer dan 80 procent gedaald.

De meest voorkomende typen warmtepompen zijn, net als in 2009, geothermische warmtepompen. Op de tweede plaats komen lucht/water warmtepompen.