Wat verbruikt een warmtepomp?

Wat verbruikt een warmtepomp?

2021-06-24

Steeds meer bouwers en verbouwers zijn op zoek naar een oplossing om hun woning fossielvrij te verwarmen. Vaak stellen deze klanten de vraag wat dit betekent voor hun verbruik. Een warmtepomp wordt immers elektrisch gestuurd.

Het verbruik van een warmtepomp is afhankelijk van verschillende zaken, onder andere:
  • Eigenschappen van het gebouw
  • Persoonlijke warmtebehoefte
  • Type warmtepomp
Eigenschappen van het gebouw:
Zaken als isolatie van het gebouw, luchtdichtheid en het ventilatiesysteem hebben een invloed op het eindverbruik. Met een goede berekening heb je een idee van het warmteverlies van het gebouw en dus de hoeveelheid energie die nodig is om alle comfort te voorzien.

Persoonlijke warmtebehoefte:
Uiteraard heeft het gebruik een invloed op het verbruik. Stook je bijvoorbeeld 1°C hoger, dan verbruik je 6% meer. Zet je de hele dag de ramen open wanneer je aan het verwarmen bent, dan verbruik je uiteraard meer. Niet te onderschatten is ook de hoeveelheid sanitair warm water dat je verbruikt. Woon je met 2 personen en gebruik je een spaardouchekraan of woon je met 4 personen en gebruik je allen dagelijks de rainshowerdouche? Je begrijpt dat dit een groot verschil maakt voor de warmtebehoefte.

Type warmtepomp:
Het type warmtepomp dat je kiest, betekent een verschil in verbruik. Hoe beter het rendement van de warmtepomp, hoe minder je zal verbruiken. Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Coëfficiënt of Performance). Voor een normale installatie met een lucht/water warmtepomp zal dit 3 tot 4 zijn. Bij een bodem/water gaat dit van 4 tot 5. 
Je wilt natuurlijk een indicatie in concrete cijfers.
Goed nieuws! Daar gebruik je deze eenvoudige formule voor: 

Het verbruik van de warmtepomp = energieverbruik woning in kWh / COP
Voorbeeld Nieuwbouwwoning:
Stel je hebt een nieuwbouwwoning van 150m² verwarmd oppervlak en de bewoners hebben een gemiddeld verbruik van sanitair warm water voor 4 personen. Hier heb je doorgaans zo’n 14.000 kWh energie nodig. Deel dit door de COP van de warmtepomp en je krijgt een goede indicatie van het elektrisch verbruik voor sanitair en verwarming.

Lucht/water warmtepomp: 14.000 kWh/COP van 3,5 => het verbruik zal ongeveer 4000 kWh zijn. Met een elektriciteitsprijs van 0,25€ bekom je een kostprijs van ongeveer € 1000 per jaar voor sanitair en verwarming.
 
Bodem/water warmtepomp: 14.000 kWh/COP van 4,5 => het verbruik zal ongeveer 3100 kWh zijn. Met een elektriciteitsprijs van 0,25€ bekom je een kostprijs van ongeveer € 775 per jaar voor sanitair en verwarming.

Hoewel je bij een bodem/water een extra (éénmalige) investering doet voor de boringen, win je op je verbruik. Bovendien heb je als extra voordeel dat je hier passieve koeling kunt toepassen.
Voorbeeld van een renovatie:
Stel, je hebt een renovatie en je kent het verbruik van gas of stookolie gedurende 1 jaar. We gaan ervan uit dat we op relatief lage temperatuur kunnen stoken en niet meer dan 45°C nodig hebben voor de verwarming. Je verbruik is 1500m³ gas of 1500l mazout. Dit komt er bij benadering op neer dat je 15.000kWh energie nodig hebt. Als je dit deelt door de COP van de warmtepomp, krijg je een goede indicatie voor het elektrische verbruik.

Omdat bij renovatie het afgiftesysteem (vnl. radiatoren) vaak wat minder rendabel is, houden we rekening met een lagere COP.

Lucht/water warmtepomp: 15.000 kWh/COP van 3 => het verbruik zal ongeveer 5000 kWh zijn. Met een elektriciteitsprijs van 0,25€ bekom je een kostprijs van ongeveer € 1250 per jaar voor sanitair en verwarming.

Bodem/water warmtepomp:
15.000 kWh/COP van 4 => het verbruik zal ongeveer 3750 kWh zijn. Met een elektriciteitsprijs van 0,25€ bekom je een kostprijs van ongeveer € 935 per jaar voor sanitair en verwarming.