Vanaf 2023 verwarmingssysteem op lage temperatuur verplicht voor nieuwbouw

Vanaf 2023 verwarmingssysteem op lage temperatuur verplicht voor nieuwbouw

2022-11-30

Een nieuw jaar, nieuwe wetten. In de EPB-regelgeving is opgenomen dat vanaf 1 januari 2023 een verwarmingssysteem op lage temperatuur verplicht is bij nieuwbouw, als er gekozen wordt voor centrale verwarming met water. Een flink duwtje in de rug voor waterpompen die perfect gedijen bij lage temperaturen. Weet trouwens dat de verplichting zowel geldt bij residentiële als niet-residentiële gebouwen. 

Duurzame energie stimuleren


De doelstelling van deze nieuwe regel? Een duurzaam energieverbruik stimuleren. Het wordt immers een stuk makkelijker om meteen een warmtepomp in gebruik te nemen of toekomstgericht snel over te schakelen als men nu toch nog voor een gasketel of hybride warmtepomp kiest.

De oplossing die in pole position ligt? Ongetwijfeld de warmtepomp. Deze haalt immers een ontzettend goed rendement als het afgiftesysteem op een lage temperatuur functioneert. Bij hogere temperaturen gaat dit rendement voor een groot stuk verloren.

Concreet werden de volgende zaken in regelgeving gegoten:


  • De ontwerpvertrektemperatuur van het water mag maximum 45°C zijn. Dit is een belangrijke factor bij de dimensionering van het gekozen verwarmingssysteem.
  • Een conforme dimensioneringsnota moet de temperatuur aantonen. Het berekende warmteverlies per ruimte moet gestaafd kunnen worden.
  • Voldoet de verwarming niet, dan wordt de eis op het E-peil met 15% verhoogd ter compensatie. Wordt er bovendien niet voldaan aan het minimumaandeel aan hernieuwbare energie, dan gaat het vereiste E-peil met 30% omhoog.

Een opportuniteit voor warmtepompen


Wil je er de exacte regelgeving nog eens op naslaan, dan kan dat hier. Zit je nog met vragen over deze wetgeving of over de CTC-warmtepompen, aarzel dan niet ons te contacteren. Als installateur vormt deze nieuwe regelgeving alvast voor een mooie opportuniteit om warmtepompen nog meer ingang te laten vinden.