Vanaf 1 juli 2022 wijzigen de premievoorwaarden voor warmtepompen

Vanaf 1 juli 2022 wijzigen de premievoorwaarden voor warmtepompen

2022-07-06

Een premie aanvragen voor warmtepompen? Daarvoor wacht je best tot in oktober. Want vanaf 01 juli 2022 tot en met 30 september 2022 is het tijdelijk niet mogelijk premies aan te vragen voor warmtepompen op de Fluvius-platformen. Waarom? Er wordt gewerkt aan een platform die vroegere renovatiepremies en de meeste Fluvius premies centraliseert: “Mijn Verbouwpremie”.

Nieuw platform voor renovatiepremies.
Er wordt komaf gemaakt met de Fluvius-platformen zoals we ze kennen. Ze centraliseren alle renovatiepremies, waaronder ook de premie voor een warmtepomp, in een nieuw platform. “Mijn Verbouwpremie” is beschikbaar vanaf 1 oktober 2022. Dit is ook het moment vanaf wanneer je jouw premie kan aanvragen. Aanvragen doe je via het digitaal loket van “Mijn Verbouwpremie”. Van zodra de aanvraag werd ingediend is de behandeltermijn zo’n 8 maanden met uitbetalingsdatum van maximum 12 maanden.
 
Wie kan de premie aanvragen?
Ben je eigenaar van of investeer je in een woon- en/of niet-woongebouw? Dan kom je in aanmerking voor de premie. Maar dat is niet alles, want niet met elke warmtepomp profiteer je van de premie. Alleen geothermische, lucht/lucht, lucht/water en hybride lucht/water warmtepompen komen in aanmerking voor de premie.
 
Welke voorwaarden moet je rekening mee houden?
Door de overstap naar het nieuwe systeem zijn er enkele zaken waar je bij moet stilstaan als je een premie wil aanvragen voor je warmtepomp. We zetten ze even voor je op een rijtje.
  • Het aanvragen van een premie is niet mogelijk van 1 juli tot en met 30 september van het jaar 2022.
  • Een premie aanvragen kan pas om de 10 jaar. Let op, want eerdere premies van Fluvius blijven meetellen.
  • Aanvraag moet gebeuren na uiterlijk 2 jaar van datum op factuur.
  • Om in aanmerking te komen, moet het totale factuurbedrag minimaal € 1000 zijn, exclusief btw.
  • Bij premie aanvragen voor een lucht-water warmtepomp, mag er geen andere centrale verwarming zijn in het gebouw.
  • Koel je actief met een waterpomp? Dan kan je ook een premie ontvangen als je aan de volgende drie voorwaarden voldoet: de warmtepomp is de enige centrale verwarming in het gebouw, er is een fotovoltaïsche installatie in het gebouw, de eindfactuur van de warmtepomp dateert van 1 juli 2022 of later.
  • Je plaatst de warmtepomp niet zelf, maar door een aannemer.
Zo zijn er nog enkele. Benieuwd naar de volledige lijst? Die vind je hier.