Hoe installeer ik grondopwarming?

Hoe installeer ik grondopwarming?

2018-11-12

We zullen stap voor stap de installatie van een grondwarmtepomp doorlopen. Vanaf het moment dat de voorbereidingen zijn gestart tot uw warmtepomp uw huis begint te verwarmen.

Breng uw gemeente op de hoogte

Voordat uw bodem/water warmtepomp kan worden geïnstalleerd en aangesloten in uw huis, moet er een gat in de grond worden geboord waaruit de warmte zal worden afgezogen. Om te boren, moet u eerst uw gemeente op de hoogte stellen.

Merk op dat u de warmtepomp niet kunt starten voordat de gemeente toestemming heeft verleend. Raadpleeg de website van uw gemeente voor toepasselijke regels en voorschriften en onthoud dat de tijden van gevallen kunnen variëren, afhankelijk van de gemeente.

Tip: boorgaten moeten op minstens 7 meter van elkaar worden geplaatst. Als uw buurman heeft geboord voor grondwarmte, kan dit invloed hebben op de plaats waar uw boorgat kan worden geboord.

Voorbereidingen in de tuin

Als het tijd is om te boren, worden er voorbereidingen getroffen in uw tuin en wordt het boorplatform opgezet. Het boorbedrijf zal proberen zo weinig mogelijk sporen van hun werk achter te laten en de bloemen, planten en gazons zo weinig mogelijk te beschadigen. Het is vaak mogelijk om een ​​of andere vorm van grondbescherming aan te brengen voordat de machine de tuin ingaat.

Boren

Nu is het tijd om te gaan boren. Om voldoende energie te onttrekken, moet het gat een actieve boordiepte tussen 50 en 150 meter hebben. Om meer warmte te krijgen, kan het nodig zijn om meerdere boorgaten te boren die met elkaar kunnen worden verbonden.

Hoe zuidelijker je bent, hoe minder diep het gat is - als je een lokaal boorbedrijf de opdracht geeft om het werk uit te voeren, moeten ze de omstandigheden in het gebied kennen.

Installatie ondergronds

Het gat wordt naar beneden geboord in de bodem, en de zogenaamde energiebron en zijn verbindingen zijn ondergronds ingebed. Het gedeelte van het gat boven het gesteente is bekleed met gelaste metalen buizen.

Na het boren worden de slangen in het gat voor de vloeistof (glycol) gebracht, die vervolgens de warmte van het gesteente naar het huis transporteert.

Boorslangen moeten worden ingebed en verbonden met de buitenwand waardoorheen de warmte zal binnenkomen. Sommige huiseigenaren kiezen ervoor om dit werk zelf uit te voeren, maar dit moet worden overeengekomen met het installatieprogramma.

De tuin herstellen

Nu is het boren voltooid en is de boorapparatuur verwijderd. Zelfs als het boorbedrijf voorzichtig was in uw tuin, moet u mogelijk het gazon inspecteren en de platen en paden herstellen naar hun oorspronkelijke omstandigheden. Of dit door u of het boorbedrijf moet worden gedaan, kan van tevoren worden overeengekomen.

Het werk binnen kan beginnen

De oude ketel is gedemonteerd en de nieuwe warmtepomp is op zijn plaats geplaatst.

De installateur kan dan beginnen met het werk door leidingen tussen de warmtepomp en de buitenmuur te installeren waardoor de slangen van het boorgat het huis binnenkomen.

Zodra de installatie is voltooid, worden de leidingen gevuld met glycol, die vervolgens een paar uur rond het systeem wordt gepompt om eventuele lucht te verwijderen.

Een elektricien installeert de benodigde sensoren in de installatie en verbindt de warmtepomp met de netspanning van het huis.

Tijd om te zorgen dat alles werkt

Het is nu tijd voor de installateur om zorgvuldig te controleren of alles functioneert en om u uit te leggen hoe u uw warmtepomp moet gebruiken en verzorgen.

Uw bodem/water warmtepomp is nu klaar voor gebruik!