Een warmtepomp: iets voor jou?

Een warmtepomp: iets voor jou?

2022-10-17

Energieprijzen swingen de pan uit en fossiele brandstof is niet duurzaam, … dan komt algauw een warmtepomp aan bod. Maar is dat ook iets voor jou?

Een warmtepomp is niet geschikt voor elke toepassing. Om te begrijpen wanneer wel, vertrek je vanuit de kennis dat een warmtepomp het voordeligst is bij verwarming op lage temperatuur. Radiatoren die warm water nodig hebben van 60 °C hebben veel hogere verbruikskosten met een warmtepomp vergeleken met vloerverwarming dat jou met 30 °C hetzelfde comfort biedt.

Nieuwbouw, twijfel niet!
Sta je voor een nieuwbouwproject, twijfel dan niet. Een warmtepomp is hier de meest duurzame oplossing voor nu en voor je toekomst.
  • Geen dure gasaansluiting of schouw
  • Je elektrische voorziening kun je zelf met zonnepanelen opwekken
  • De waarde van je woning stijgt
  • Je bent onafhankelijk van fossiele brandstof (en de bijhorende prijzen)
Renovatiewoning? Check eerst je verwarmingssysteem.
Verwarm je je woning met vloerverwarming? Niet twijfelen, een warmtepomp is de juiste keuze! Verwarm je met radiatoren? Ga dan eerst na wat de maximale temperatuur is naar je radiatoren.

• Is die temperatuur 50 °C of lager in de winter? Dan kun je overschakelen naar een warmtepomp.
• Is die temperatuur hoger dan 50 °C? Dan zoek je eerst een geschikt afgiftesysteem uit voordat je een warmtepomp kunt inschakelen. Denk aan ventiloconvectoren of grote radiatoren op lage temperatuur. Overschakelen naar vloerverwarming is hier natuurlijk de beste piste.
• Weet je de temperatuur niet? Vraag dan je installateur om de 50 °C test te doen. Stel de ketel in op maximum 50 °C. Had je het nog comfortabel warm gedurende de koude winterdagen, dan kan je zonder probleem overschakelen naar een warmtepomp. Let wel dat je de radiatoren steeds open laat staan.

Is isolatie dan niet belangrijk?
Uiteraard wel! Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder je zult verbruiken. En hoe lager de nodige temperatuur voor je afgiftetoestellen is, hoe hoger het rendement van je warmtepomp.
Voor een optimale prestatie van de warmtepomp, is dakisolatie, muurisolatie en isolerend glas een must.

Tip: Als je overweegt om een warmtepomp te plaatsen kun je hiervoor een premie aanvragen.