Een CTC oplossing, de logische keuze voor Bert Rebry.

Een CTC oplossing, de logische keuze voor Bert Rebry.

2022-02-21

Zaakvoerder Bert Rebry van het gelijknamige installatiebedrijf uit Roeselare, zocht naar een ecologische en energie-efficiënte verwarmingsoplossing voor zijn eigen woning. Bert, een overtuigd CTC-ambassadeur maar eveneens een gezond kritische persoon als het op bouwtechnieken aankomt, ging niet over één nacht ijs om uiteindelijk te kiezen voor een modulerende CTC lucht/water warmtepomp. Dit in combinatie met het intelligente multi-energie buffervat EcoZenith i555 PRO, annex unieke regeling van CTC.

Vanuit het oogpunt “van onze CTC installateurs en ambassadeurs kunnen ook wij nog iets bijleren”, vroegen we aan Bert en Katrijn om even langs te gaan voor een gesprek over het gehele proces en de ervaringen tot nu. De CTC oplossing draait nu exact een jaartje, ideaal om de verwachtingen te toetsen aan de realiteit.

CTC: Bert, kan je even omschrijven voor welke uitdaging je stond bij de aanvang van je verbouwingsproject?

Bert: De woning, een bel-etage in half open bebouwing van het jaar 1970, had alles mee om te spreken van een “mooie uitdaging”. Eerst en vooral moesten we de woning gaan isoleren en luchtdicht maken. In de jaren 70 was er immers nog geen sprake van EPB. Een isolatieplicht was nog verre toekomstmuziek en een gezond binnenklimaat was nog geen issue. Kortom: veel werk aan de winkel. De overgedimensioneerde verwarmingsketel op gas was tevens dringend aan vervanging toe.

Het dak werd aangepakt met een PUR-spuitisolatie en de spouwmuren werden eveneens met vlokkenisolatie opgevuld. De houten ramen en deuren, waar de wind bij wijze van spreken gewoon doorblies en waarbij het lawaai van het voorbijkomende verkeer zeer storend was, werden vervangen door kunststof ramen met hoogrendementsglas.


Met deze aanpassingen waren we al een stap verder. De afgiftetoestellen voor de verwarming bestonden uit gietijzeren radiatoren. Konden we deze verder gaan gebruiken, wetende dat we een zo laag mogelijke vertrektemperatuur nodig hadden bij het gebruik van een warmtepomp? Na studie bleek dat de meeste radiatoren overgedimensioneerd waren voor deze woning in functie van het benodigd vermogen, waardoor we deze gerust konden behouden. Voor de leefruimte hebben we zekerheidshalve geopteerd om de radiatoren te vervangen door ventiloconvectoren van een gerenommeerd merk.

CTC: Je hebt de radiatoren merendeels kunnen behouden zeg je. Wat zijn je bevindingen, zo na een jaar op dat vlak?

Bert: Gedurende dit eerste jaar, ook nu met de koudere dagen die we in de periode december – januari hebben gehad, was het belangrijk om die vertrektemperatuur goed in het oog te houden en vooral zo laag mogelijk te houden. Een hoge of lage vertrektemperatuur heeft immers zijn impact op de COP (coëfficiënt of performance) en het rendement van elke warmtepompinstallatie. Zonder compromissen te moeten sluiten in comforteisen, zijn we er in geslaagd om de vertrektemperatuur naar de radiatoren en ventiloconvectoren tot maximum 40°C te brengen. Een eerste missie was dus al geslaagd. Hierin speelde de intelligente regeling van CTC een zeer belangrijke rol.

Katrijn, de echtgenote van Bert: Ik werk zelf in een nachtshift als verpleegster en ben dus overdag veel thuis. De verwarming staat overdag steeds op een binnentemperatuur van 20 graden ingesteld. ‘s Avonds halen we met gemak 21 °C en is het aangenaam warm in huis. Ik merk nooit dat we moeten inboeten aan comfort bij de werking zoals Bert net aangaf.

CTC: Je koos voor een modulerende warmtepomp EcoAir 622M, van het type lucht/water. Daarnaast heb je het intelligente multi-energie buffervat EcoZenith i555 PRO gekozen. Wat was de reden hiervoor?

Bert:
We hebben uiteraard voor een modulerende warmtepomp gekozen. Na een zelf uitgevoerde grondige warmteverliesberekening kwam ik tot een benodigd vermogen van 10 kW voor de gehele woning. Met de modulerende warmtepomp ben ik zeker dat de warmtepomp enkel het vermogen zal produceren wat nodig is volgens de comforteisen, in functie van de buitentemperatuur enzoverder. De EcoAir 622M begint immers reeds te moduleren vanaf 4,5 kW.

Als CTC-ambassadeur vond ik het evident om het paradepaard van CTC in huis te hebben. Vandaar mijn directe keuze voor het multi-energie buffervat EcoZenith i555 PRO. Daarnaast wilde ik de reeds bestaande zonnecollectoren mee implementeren in het verwarmingsverhaal en dus niet alleen gebruiken voor de aanmaak van sanitair warm water. Met de EcoZenith i555 PRO, welke reeds uitgerust is met interne spiralen voor de zonnecollectoren, was het zeer eenvoudig om deze zonnecollectoren aan het buffervat te koppelen.
CTC: En waarom verkoos je het type lucht/water?

Bert: De installatiecomponenten van CTC komen qua kostprijs ongeveer overeen tussen lucht/water en bodem/water (geothermie). Echter komt de kostprijs van de boringen of het captatienet er nog eens bij, wat in mijn geval een serieuze meerkost zou meebrengen. Boringen brengen ook wat overlast met zich mee in ons geval. De tuin, de oprit en achterzijde van onze woning is immers al geheel in orde gebracht. Geen goed idee volgens mijn echtgenote Katrijn om die toch wel robuuste machines en de boringen toe te laten.

Nu, we kunnen er van uitgaan dat een geothermische warmtepomp hogere rendementen haalt dan een lucht/water. Echter is het rendement van een lucht/water opstelling van CTC zeker niet te onderschatten ten opzichte van een geothermische warmtepomp. Ik volg de installatie zeer goed op via calorimeters, kWh-tellers en de toepassing “Smappie”. Ik zie na 1 jaar gebruik een rendement van iets meer dan 400% (een gemiddelde COP van 4,2). Ik vind dat een zeer goede score voor een woning zoals die van ons.

CTC: Je hebt het verbruik van je oude gasinstallatie ook nauw bijgehouden, nietwaar? Kan je iets meer vertellen over het verschil in jaarlijks verbruik toen en nu?

Bert: Ik stond versteld van de resultaten! Met mijn oude gasketel lag het verbruik op 18.500 kWh/jaar. Dit komt neer op een 1.850 m³ gas. Met de CTC warmtepompopstelling constateer ik een verbruik van 4.600 kWh aan elektrische primaire energie! Waar gas vroeger heer en meester was op prijsvlak, zie ik dat mijn warmtepompopstelling van CTC nu zorgt voor een zeer grote verbruikswinst en bijgevolg een lagere energiefactuur.

Met deze eigen bevindingen moet ik je niet vertellen dat ik dit heel graag meeneem naar mijn (potentiële) klanten. Bij nieuwbouw zweer ik bij een warmtepomp. Dit staat buiten kijf. Bij vervangingsaanvragen zal ik de kaart van de warmtepomp zeker trekken en dit voorstellen aan de klant waar mogelijk. Bij renovatie dient immers zeer goed nagegaan te worden of een warmtepomp al dan niet mogelijk is. De Trias-energetica indachtig en de regel van de lage vertrektemperaturen zijn hierbij heilige materie om mee aan de slag te gaan. 
CTC: Wat is de rol van uw fotovoltaïsche panelen in het verhaal?

Bert: Ik heb een digitale elektriciteitsmeter. Terugdraaien doet deze niet, dus was het evident om hierop in te spelen. Daarom is de Smart Grid functie van CTC zeer belangrijk! Het onderste gedeelte , van het buffervat EZ i555 PRO, dat vooral de verwarmingszijde bedient, heb ik standaard ingesteld op een buffertemperatuur van 40°C. Het bovenste gedeelte dat instaat voor het opwarmen van het sanitair warm water, heb ik standaard ingesteld op 45°C. beide delen staan dus ingesteld in eco-modus, wat ons meer dan voldoende comfort geeft.

Bij overproductie van onze PV-panelen zal deze overproductie omgezet worden in een thermische buffer wat maakt dat de buffers op een hogere temperatuur worden gebracht, bijvoorbeeld beiden naar 65 à 70°C. Daardoor zal de warmtepomp veel minder draaiuren hebben op het moment van warmtevraag. Een mooi voordeel dus. De CTC warmtepompoplossingen zijn eveneens uitgerust met de module “capaciteitstarieven”. Binnenkort komt er in Vlaanderen een capaciteitstarief voor gebruikers van het elektriciteitsnet. Het komt er op neer dat de distributiekosten die de eindgebruiker betaalt op zijn elektriciteitsfactuur, niet langer via het aantal verbruikte kWh elektriciteit aangerekend zal worden. Vanaf dan zal hiervoor gedeeltelijk naar de “piekverbruiken” gekeken worden per kwartier. Hoe hoger die pieken, hoe meer de eindgebruiker zal betalen.

Mijn CTC regeling is zodanig uitgerust dat de piekverbruiken van de warmtepomp, naar beneden gehaald kunnen worden door het “even” stilleggen van het systeem of door het systeem op een lager vermogen te laten draaien. Met een traag systeem zoals een warmtepompopstelling heeft dit echt geen effect op het comfort. Ik heb deze module ingesteld op een piekverbruik vanaf 8 kW. Hierdoor zal op mijn energiefactuur de “piekverbruik-boete” niet te zien zijn.

CTC: Dit klinkt allemaal positief. We gaan ervan uit dat je nog wel enkele punten kan aanhalen, welke je hebben doen kiezen voor CTC, nietwaar?

Katrijn: Ik ben zelf niet echt technisch aangelegd, maar kan wel een mondje meepraten over de CTC-installatie. Eerst en vooral ben ik bijzonder tevreden over het gebruiksgemak. Eens de installatie opgestart was, merkte ik dat we er geen omkijken meer naar hadden. Als ik dan toch iets wil gaan aanpassen, zoals een hogere binnentemperatuur, iets meer capaciteit aan sanitair warm water of zo, dan doe ik dit zeer eenvoudig via mijn smartphone met de CTC-app. Deze app werkt zeer intuïtief en is zeer toegankelijk voor de eindgebruiker.

Ik maakte me op voorhand ook wat zorgen over mogelijke geluidsoverlast van de buitenunit. De EcoAir ziet er immers zeer robuust uit hé. Bert had me op voorhand al gerust gesteld, maar met de proef op de som kan ik beamen dat de CTC-warmtepomp nagenoeg geruisloos draait. Ik ben zelf trots dat de buitenunit bij ons naast de voordeur staat, gezien hij zo mee als uitgangsbord kan dienen voor het installatiebedrijf van Bert. Soms komen voorbijgangers spontaan aankloppen bij ons om meer te weten te komen over de warmtepompinstallatie. Een mooie reclame dus.

Bert: Ik wil nog iets meegeven over de compactheid. De installatie omvat heel wat. Naast het buffervat en de buitenunit heb ik mijn zonnecollectoren eveneens aan het systeem gekoppeld. Daarnaast heb ik voor mezelf wel wat meetinstrumenten aan de installatie hangen zoals calorimeters en kWh-tellers en dergelijke. Ik ben steeds versteld over de CTC-oplossingen. Wanneer ik klaar ben met de montage en installatie ervan, stel ik vast dat we dit telkens op een zeer compacte manier hebben kunnen doen. Dat is mede dankzij het buffervat EZ i555 PRO welk een zeer ingenieus pakket verpakt in 1 geheel. Ik noem het gewoon uniek.

CTC: Heb je nog een laatste woordje aan de lezers?

Bert: De toekomst kleurt fossielvrij, dat staat als een paal boven water. Een warmtepompinstallatie, van CTC is zeer eenvoudig in opstelling. CTC zorgt ervoor dat je goed begeleid wordt waar nodig en over de service van hun experten ben ik zeer tevreden. Een goede voorstudie is cruciaal, zeker bij renovatiewerkzaamheden. Ook hierbij kan je steeds rekenen op de mensen van CTC. Ikzelf heb op eenvoudige vraag het gsm-nummer van de technieker kunnen bekomen. Dat zegt al veel, nietwaar?

Kies je voor CTC, dan kies je voor de top. De CTC-warmtepompen zijn van het type monobloc. Koeltechnische handelingen (lees: koeltechnische certificering en regelgeving) zijn bij dit type niet van toepassing. De warmtepomp wordt “af fabriek” afgeleverd en behoeft geen enkele koeltechnische handeling. Een ideale oplossing voor de CV-installateur!

CTC: Bedankt voor dit fijne gesprek Katrijn en Bert!
Niet te vergeten: Katrijn en Bert konden rekenen op een premie van 1.500 euro! Deze werd na een korte administratieve procedure toegekend door de netbeheerder, gezien het een renovatie betrof. Meer info of nagaan welke premie er van toepassing is, is te bekomen via: https://apps.energiesparen.be/subsidies/subsidiemodule!

Trias-energetica: in het gesprek kwam de trias-energetica regelmatig aan bod. De trias-energetica vertelt ons meer over de 3 belangrijke stappen voor het duurzaam ontwerpen van gebouwen.

Deze 3 stappen zijn:
  1. Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan; bijvoorbeeld een compacte gebouwvorm of door isolatie van de buitenschil (gevels, daken en vloeren).
  2. Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen, zoals wind-, water-, en zonne-energie; bijvoorbeeld door installatie van een zonneboiler of zonnepanelen.
  3. Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van (fossiele) energiebronnen om in de resterende energiebehoefte te voorzien; bijvoorbeeld door lage temperatuurverwarming (vaak in de vorm van vloerverwarming), het beperken van leidinglengten van warmwaterleidingen en leidingweerstand van verwarmings- en ventilatiesystemen of het gebruikmaken van een warmtepomp.
Het hydraulische schema van Bert en Katrijns’ warmtepompinstallatie: Op het schema zien we de warmtepomp, de EcoZenith i555, 2 verwarmingskringen, sanitair warm water en de zonnecollectoren.