Hoe een lucht-water-warmtepomp werkt

Hoe een lucht-water-warmtepomp werkt

2018-02-20

Het installeren van een lucht/water warmtepomp is een relatief eenvoudig proces. Het kan op elk moment van het jaar in twee tot drie dagen worden gedaan en er hoeft niet te worden geboord. Maar het bevat een aantal echt innovatieve technologie. In de blogpost van deze week doen we ons best om uit te leggen hoe een lucht/water warmtepomp werkt.

De vindingrijkheid van een lucht/water warmtepomp ligt in het feit dat het gebruik maakt van hernieuwbare zonne-energie in de buitenlucht en dit overbrengt op het waterverwarmingssysteem in het pand. Op deze manier zet de warmtepomp buitenlucht om in warm douchewater en verwarmde vloerverwarming.

Een lucht/water warmtepomp bestaat normaal gesproken uit twee delen: een binnenmodule en een buitenunit.

1. Het verwarmingsproces begint in de buitenunit van de warmtepomp die buiten het huis wordt geplaatst. in de unit wordt buitenlucht de warmtepomp in geblazen.

2. Het koelmiddel in het gesloten systeem van de warmtepomp speelt een belangrijke rol. Alle machines die warmte van koele naar warme gebieden transporteren, zoals koelkasten en airconditioning, bevatten koelmiddel. In dit geval bestaat het koelmiddel uit een kleurloos gas met een kookpunt ver onder nul.

3. Het koelmiddel wordt blootgesteld aan verschillende drukken en temperaturen in het gesloten systeem. Het is een manier om de grenzen van de wetten van de thermodynamica te benutten en te verleggen. Energie kan noch gecreëerd noch vernietigd worden - het kan alleen van vorm veranderen.

4. Wanneer het koelmiddel wordt blootgesteld aan druk die wordt veroorzaakt door de compressor van de warmtepomp, neemt de temperatuur aanzienlijk toe en kan het warme gas dat zich vormt, door middel van de condensor van de warmtepomp, worden gebruikt om het water te verwarmen. Het proces vereist een toevoer van elektriciteit - om bijvoorbeeld de compressor en ventilator aan te drijven - maar het is slechts een fractie van de thermische energie die wordt geleverd.

5. Verwarmd water wordt getransporteerd naar de binnenmodule in de woning en wordt gebruikt in douches, kranen, radiatoren en/of vloerverwarming. Tegelijkertijd keert het koelmiddel in de warmtepomp terug naar vloeibare vorm en kan het tijdens het proces opnieuw worden gebruikt.

Simpel gezegd, de warmtepomp heeft thermische energie uit de buitenlucht gehaald en geconcentreerd. Het wordt dan gebruikt om uw huis te verwarmen en u van warm water te voorzien.

Met een lucht/water warmtepomp van CTC kunt u uw stookkosten tot 80 procent verlagen. Het bedrag dat u bespaart, hangt af van de grootte van uw huis, het deel van het land waarin u woont en welke warmtepomp u kiest.

Het is daarom niet zo verwonderlijk dat warmtepompen steeds populairder worden. Statistieken van het Zweedse Energieagentschap tonen aan dat het aantal eengezinswoningen met een warmtepomp sinds 2009 met bijna 50 procent is toegenomen. 754.000 eengezinswoningen hadden toen een warmtepomp. Nu, in 2017, is dat 1,227,000.

Lees meer over onze lucht/water-warmtepompen en aarzel niet om contact met ons op te nemen als u vragen hebt.